"Рицар на Светия Дух"

Начален час
19:00

Локация
Народен театър "Иван Вазов"

Трупа
Народен театър "Иван Вазов"

Цени на билети

на касата на театъра


РИЦАР НА СВЕТИЯ ДУХ
от Боян Папазов

Постановъчен екип:

режисьор –  Маргарита Младенова
сценография и костюми – Даниела Олег Ляхова
музика – Асен Аврамов
фотограф - Атанас Кънчев

С участието на:

Иван Бърнев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Ана Пападопулу, Станислав Ганчев, Петко Венелинов, Васил Дуев, Теодор Елмазов

 

ДУМИ ОТ АВТОРА:

За появата на тази „алкохолна халюциноза" съм благодарен на Тончо Жечев. Имах щастието да познавам лично този проникновен български мислител. Някъде около 1985 г. прочетох есето му „Одисеята на Щастливеца и Бай Ганьо". Там Т. Жечев е написал: „Въпросът е прост като молитва и иска прост отговор. Или Бай Ганьо е общонационалният ни тип и ние сме пропаднали. Или този народ е родил същевременно и неговото противоядие, противоотрова, и ние сме спасени."

Боян Папазов

 

РЕЖИСЬОРЪТ ЗА ПИЕСАТА:

В Свищов живеехме до Алековата къща и като деца често играехме в големия й двор.

До зида имаше складирани огромни делви за жито от римско време. Ние се криехме в тях, после се показвахме от кръглите им гърла и произнасяхме любими стихчета, приказки, песни. Посетителите на музея ни ръкопляскаха. Първата ми среща с театъра.

През час влизахме в студената и през лятото къща и се заковавахме пред стъкленицата с разкъсаното сърце на Алеко, обезцветено от формалина. Първата среща със смъртта. Оттогава за мен те вървят заедно – играта и неиграта – и се събират в театъра.

Когато преди две години Боян Папазов ми даде пиесата си, изпитах същото тъмно вълнение като тогава; приех идеята му Духът на убития да се завърне тук, за да прости на убийците си като най-точното проявление на Алековата същност; припознах в делира на Фильо образа на големия делир, в който се мята българският живот без памет – за разлика между лъжа и истина, добро и зло, градене и събаряне, напред и назад, подем и падение. И от който единствено и само Духът наш насъщен може да ни изведе. Да ни върне чувството за смисъл.

Маргарита Младенова

 

НАГРАДА НА ОБЩЕСТВОТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ ТЕАТРАЛНИ КРИТИЦИ 2011 г. на Маргарита Младенова за постановката „Рицар на светия дух”

НОМИНАЦИИ ИКАР '2012
Поддържаща женска роля - Ана Пападопулу за ролята на Клео

НАГРАДИ „Икар '2012"
Най-добър спектакъл - "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, Народен театър "Иван Вазов"

НОМИНАЦИИ АСКЕЕР `2012
Театрална музика - Асен Аврамов за „Рицар на Светия Дух"
Сценография - Даниела Олег Ляхова
Режисура - Маргарита Младенова за „Рицар на светия дух”
Най-добро представление - „Рицар на Светия Дух”

НАГРАДИ „Аскеер `2012”
Сценография - Даниела Олег Ляхова за „Рицар на Светия Дух” Народен театър „Иван Вазов”