Международен София Филм Фест

Международен филмов фестивал София Филм Фест / Дом на киното

Родени през:            1993 като „Рок Филм Фест”

Живеят в:                 София и повече от 20 града в цяла България

Сайт:                           www.siff.bg

Репертоар: (какво е вашето занимание?)         Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) се утвърди като водещото филмово събитие в България и един от ключовите фестивали в Централна и Източна Европа, с конкурсна програма за най-добър 1ви или 2ри филм, най-добър документален филм, най-добър български и балкански филм, и най-добър български късометражен филм. Наред с основните програми има образоватеални модули за студенти, млади и утвърдени професионалисти. Фестивалът е очакван празник на европейското, световното и българското кино, посещаван от над 300 чуждестранни представители на филмовата индустрия, както и от всички български професионалисти, занимаващи се с кино. София Филм Фест е витрина на новото българско кино пред света. Фестивалът е трамлин за всички български филми през последните 13 години без изключение, българското кино започна да пътува и да получава престижни международни награди. Популярността и авторитетът на София Филм Фест сред българските и международните медии, публика и професионалисти е несъмнен.

В рамките на фестивала се организира професионалното събитие „София Мийтингс” - международен проект за създаване и промоция на българско и европейско кино. „София Мийтингс” е превърна в най-важното професионално филмово събитие в България и един от ключовите пазари за копродукции в Европа. Целта е промоция на българското и регионалното кино в европейски контекст и подпомагане създаването на нови европейски копродукции между България, държави от региона и Европейския съюз.

Домът на киното от години е най-важният културен филмов център за професионалистите и киноманите в България. В неговата зала се прожектира най-доброто от световното кино, правят се ретроспективи, организират се седмици на чужди кинематографии, семинари, фестивали, предлагат се образователни и развлекателни тематични програми, изложби, презентации. От самото начало, когато отваря вратите си за ценителите на седмото изкуство до днес, Домът на киното съдейства за обогатяване на градската култура и живот в София и предлага проекти, които утвърждават добрите европейски практики, насърчават културния обмен и позволяват приобщаване към европейските и световни ценности.           

Международен филмов фестивал София Филм Фест и Домът на киното предлагат на публиката най-доброто от световното и българско кино в различни форми и жанрове, най-новото, интересното, очакваното кино – ВСЯКА ГОДИНА

Highlights през годините - Сред гостите на фестивала са били Вим Вендерс, Клаудия Кардинале, Никита Михалков, Паоло Тавиани, Алън Паркър, Андрей Кончаловски, Жан-Клод Кариер, Коста Гаврас, Емир Кустурица, Майкъл Пейлин, Отар Йоселиани, Иржи Менцел, Сергей Соловьов, Кшищоф Зануси, Аньес Варда, Фолкер Шльондорф, Тери Джоунс, Джери Шацбърг и още много творци, повечето от които получиха Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството.

Искаме да: дадем възможност на изкуството да достигне до всички хора в България, където и да се намират те!

Мечтаем за: множество блеснали от щастие очи на публиката във всеки театър, концертна зала, киносалон...

Вярваме в: младите хора, защото те носят всички надежди за бъдещето...

През новия сезон очаквайте от нас: 19-ия София Филм Фест – 5-15-22 март 2015

Участваме в НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ, защото киното е територия, в която се преплитат всички изкуства и продължават да живеят във въображението на зрителите.