@ЛМА @ЛТЕР към Софийски Университет

Име: Театър-Лаборатория ‘‘Алма Алтер’’

Рожден ден: 06.01.1999

Родно място: София, България

Сайт:  www.almaalter.com

Репертоар: Репертоарът на Театър-Лаборатория ‘‘Алма Алтер‘‘ включва представления с най-различна теаматика и насоченост.

Има цяла програма ‘‘Шекспир-съвременен и жесток‘‘, която включва заглавията: ‘‘Хамлет или три момчета и едно момиче‘‘, ‘‘Ричард, кой Ричард‘‘, ‘‘Ромео и Жулиета- Сонет за безсмъртната любов‘‘, ‘‘Време е за Лир‘‘, ‘‘Аз, лейди Макбет‘‘.

 Две представления по текстове на С. Бекет- ‘‘Думи няма‘‘ и ‘‘Краят на играта‘‘.

Програма в сътрудничество с ‘‘Полския институт‘‘, която включва представленията: ‘‘Реквием за най-прекрасното приключение в историята на човечеството‘‘ и ‘‘Когато отново ще бъда малък‘‘

Представлението ‘‘Албена‘‘ по текстове на Йордан Йовков.

‘‘Невъзможната ти, Невъзможната Аз‘‘ по текстове на Милош Зябков.

Един от най-награждаваните спектакли по Международни фестивали: ‘‘Орфей или върни се в своя ад, човече‘‘.

Спектакълът ‘‘Зеленодиво‘‘ по романа ‘‘Тарпани‘‘ на Димитър Атанасов.

Спектакълът ‘‘Гео-Его‘‘ по текстове на Гео Милев.

‘‘Gypsy hell или несподелена близост‘‘

‘‘Динг‘‘

‘‘Ах, Бродуей, Бродуей...‘‘

’’@@ Session’’

Две представления с участието на един от най-големите български актьори- Стефан Попов: ‘‘По-добре да бъдеш недоволен човек, отколкото доволна свиня‘‘ по текстове на А. Константинов и ‘‘Стефан Стамболов- часът на моето убийство‘‘

 

ЗАЩО (театър)? Защото театърът е изкуството на хората. Театърът се случва тук и сега, с тези хора. Публиката създава представлението също толкова, колкото и актьорът. Затова ние го наричаме не актьорът, а човекът-актьор. Театърът е изкуството, което говори чрез усещания и обмен на енергия.

КАКВО (театър)? Театърът, който ни вълнува. Темите, които са били актуални преди 450 години, но темите, които са актуални и днес. Театърът на хората, които са различни. Театърът на хората с енергия и амбиция. Театърът на хората, които вярват в промяната.

Един от най-големите Шекспироведи проф. Ян Кот казва, че когато днес поставяме Шекспир трябва да си зададем въпроса, колко от нас ще има в този Шекспир и колко от самия Шекспир.

КАК (театър)?  Театър–лаборатория е синтетичен, креативен, не конвенционален, “жив” театър. Театър, който се интересува от автентичния живот на сцената, от истинските неща. Философията и методологията на “Aлама Aлтер” се базират на високите естетически принципи на големия български модернист Гео Милев и другия - най-значимия и тотален реформатор на световния театър Йежи Гротовски. Впрочем пряк негов ученик е самия Николай Георгиев. Театър-лаборатория “Aлма Aлтер” е интерактивен театър – публиката е част от представлението и представлението е част от публиката. Да ходиш на представление на “Aлма Aлтер” не означава да “ гледаш”, а да „виждаш”, да “разбираш”, да “обичаш”, да “споделяш” случилото се. Театър-лаборатория “Aлма Aлтер” възпитава своята публика да общува с новите, модерни тенденции в изкуството. Всяко наше представление е различно от предишните, защото се гради на принципа: “тук , сега, с тези хора, на това място”, а те както и ние сме винаги различни. Мигът – това е “живият театър.+

Искаме да: Случваме. Винаги. Да живеем нашия ангажиран живот на сцената и извън нея.

Мечтаем за: Идеално би било едно общество от различни, взаимно допълващи се, толерантни към различията на  останалите личности.

Вярваме в: Това, което виждаме. Вярваме в енергията и в срещата между човеците. Тя винаги е неповторима и за първи път.

През новия сезон очаквайте от нас: Представлението ‘‘Непоколебимия принц‘‘ по текстове на Адам Георгиев, Николай Георгиев, Адам Мицкевич; премиерата на спектакъла ‘‘Аз, лейди Макбет‘‘ по текстове на Уилиам Шекспир.

Участваме в  НОЩ  НА ТЕАТРИТЕ, защото:   Сме участвали и в предишното издание и сме убенени, че това е събитето което обединява енергия на огромно количество творци и същевременно  обединява почитателите на театъралното изкуство по един необикновен начин.