Драматичен театър „Сава Огнянов”

Име: Драматичен театър „Сава Огнянов” - Русе

Рожден ден: 27 декември 1901 г. /Това е датата на първото представление в най-красивата театрална сграда в България  т. нар. Доходно здание, което се е  състояло в казиното на 25, 27 декември 1901 г. и на 8 януари 1902 г. - пиесата „Парижкият вехтошар" от Едмон Бризбар и Еужен Сю, под режисурата на Петър Кожухаров/

Родно място: Русе

Сайт: www.theatre.ruse.bg

Репертоар: Атрактивен, с възможност различни групи да откриват своите пиеси.

ЗАЩО (театър)? Театърът е най-непосредствената, според нас, връзка между актьорите и имащите нужда да следят тенденциите в театралното изкуство в България и зад граница.

КАКВО (театър)? Представяме пиеси от нашия репертоар, постановки на гостуващи театри, както от страната, така и от чужбина.

КАК (театър)? Организираме гостувания на театри от страната и чужбина. Последните са всяка година през юни в рамките на ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА– РУСЕ.                                 

Искаме да направим театрален мост между театри от различни европейски страни.

Мечтаем за истински и искрени неща, които да се случват в театралното пространство и те да имат нееднократен смисъл и въздействие.

 Вярваме в таланта и че трябва да го умножаваме и да се държим по достойнство на него.

През новия сезон очаквайте от нас: Постaновки на млади режисьори по текстове на класически български и световни драматурзи.

Участваме в НОЩ  НА ТЕАТРИТЕ, защото: Искаме да сме част от приобщаването на много хора към сценичните изкуства и към хората, които ги създават.