Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Драматичен театър „Стоян Бъчваров” при Tетрално-музикален продуцентски център Варна

Искаме културата да се превърне в държавен приоритет

Кратко, но съществено интервю с Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна

Визитка:

Име: Драматичен театър „Стоян Бъчваров” при Tетрално-музикален продуцентски център Варна

Рожден ден: 12 март 1921 г.

Родно място: гр. Варна

сайт: www.dramavarna.com

Кои заглавия определят репертоарния ви облик?

От 12 март 1921 г., когато първата общинска театрална трупа играе модната тогава пиеса ”Инстинктът” от Анри Кестмекер, постановка на големия български актьор Стоян Бъчваров (днес наш патрон), вече почти век, Варненският драматичен театър се занимава с онова, което най-много обича – с театър. За това дълго време през съзнанието и сърцето на всички наши режисьори, актьори, сценографи, сценични работници са минали неизброими театрални образи и още повече емоции...

От самото начало репертоарната политика се стреми да поддържа баланс между класическия репертоар - Шекспир, Шилер, Лесинг, Юго, Островски  и българските автори - Васил Друмев, Антон Страшимиров, Ст. Л. Костов, Йордан Йовков, разбира се Иван Вазов. В театрални митове се превръщат “Прокурорът” от Г. Джагаров, “Следствието” от П. Вайс, “Полет над кукувиче гнездо” от Д. Васерман - постановки на свързалия творческата си кариера с Варна режисьор Станчо Станчев. Кулминационни за 60-те и 70-те години на миналия век остават постановите “Обърни се с гняв назад” от Дж. Озбърн на Красимир Спасов, „Моята прекрасна лейди” по “Пигмалион” от Б. Шоу и “Опит за летене” от Й. Радичков на Гриша Островски. С “Черна дупка” от Горан Стефановски и „Клямзинският продавач или Майката” по Горки в началото на 1990-те години режисьорът Стоян Камбарев разкрива нови естетически територии, които оказват изключително влияние върху изграждането на собствен почерк на театъра.

Особено важни за нашето творческо самочувствие са първите 10 години от XXI век, в които режисьорът Явор Гърдев и сценографът Никола Тороманов създават емблематични в българската театрална история постановки, като “Бастард” по Шекспир - играе се в подземието на изби “Димят”, “Марат/Сад” от П. Вайс - съчетава театрални и киноефекти, ”Пухеният” от М. Макдона със сложна сценична конструкция, зад чийто стъклени стени зрителите следят действието. Тандемът Гърдев-Тороманов завещава още две забележителните постановки - „Крум” от Ханох Левин и „Калигула” от Албер Камю, в които драматургичният, театралният и сценографският език постигат респектиращ синхрон на внушенията.

Достойното си място в съвременния български театър отстояваме и с най-новите постановки, сред които с мащабно мислене и ярка съвременна трактовка се открояват работите на главния режисьор на театъра Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и композитора Калин Николов  - „Ричард III” от У. Шекспир, „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов, „Ревизор” от Н. В. Гогол, „Измяна” от Харолд Пинтър.

Какво да очакваме от вас през новия сезон?

В новия, вече 94-ти, творчески сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” няма да пропуснем да покажем отличените с ИКАР, АСКЕЕР и награда ВАРНА наши постановки - „Канкун” от Жорди Галсеран на Стилиян Петров, „Ревизор” от Н. В. Гогол и “Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов на Пламен Марков, „Паметта на водата” от Шийла Стивънсън на Стоян Радев Ге. К., „Ричард III” от Шекспир на Пламен Марков, също нашите любими „Глупаци” от Нийл Саймън на Георги Михалков, „Измяна” от Харолд Пинтър на Пламен Марков, забавната „Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова на Калин Ангелов и т.н.

До края на 2014 г. ще поднесем на публиката 4 нови заглавия. Комедията „Всичко наопаки” от Жан Батист Молиер, постановка на Пламен Марков, ще бъде първият театрален сериал в България. Със „Свекърва” от Антон Страшимиров на нашия звезден актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К., ще отбележим 107-годишнината от първата „Свекърва”, спечелила конкурса за откриването на Народния театър, но изиграна за пръв път в България във Варна, родния град на автора. Идеята е с двете постановки да сравним френското и българското чувство за хумор J

Възпитаниците на „Студио Театър” с художествен ръководител, същия Стоян Радев Ге. К., ще изненадат със своя романс по „Бурята” от Шекспир. Толкова добре са се справили, че предварително сме ги включили в репертоара на театъра. А за Коледа, както винаги, ще има нов детски спектакъл.

Всъщност защо се занимавате с театър?

Защото животът е една безкрайна репетиция, в която театърът ни дава най-добрата възможност да бъдем себе си.

Какво искате?

Искаме изкуството - или ако предпочитате културата - да се превърне в държавен приоритет. Очакваме от служебното, от следващото и от всички бъдещи български правителства да осъзнаят, че инвестициите в изкуството като творчески потенциал на нацията, са най-добрата политика. Към това би трябвало да се стреми и съвременна демократична България, ако тя мисли себе си за наследник на онази България, която е люлка на европейската цивилизация.

За какво мечтаете?

Ако театърът е сбъдване, в което героите стигат до мечтания и така  необходим катарзис, защо то да не се случи и извън сцената? Защо да не си помечтаем за един обществен катарзис чрез изкуството...

В какво вярвате?

Вярваме, че изкуството е най-висша форма за съществуване на човешкото и сме щастливи, че сме изтеглили точно този жребий.

Защо участвате в НОЩ НА ТЕАТРИТЕ?
Участваме в НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ, защото нощта сближава, а ние искаме да сме по-близо до публиката. В тази заедност по-лесно бихме открили духовното. Онова, което Антоан дьо Сент-Екзюпери обяснява така: „Има само един проблем, един-единствен проблем за света – как хората да си върнат духовното съдържание, духовната значимост...”